dnes je 28.4.2024

Input:

č. 2794/2013 Sb. NSS, Provoz na pozemních komunikacích: podmínky udělení řidičského oprávnění cizímu státnímu příslušníkovi

č. 2794/2013 Sb. NSS
Provoz na pozemních komunikacích: podmínky udělení řidičského oprávnění cizímu státnímu příslušníkovi
k § 2 písm. hh) a § 82 odst. 1 písm. d) zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu)
Je-li rozhodováno po obnově řízení znovu o žádosti státního občana Spolkové republiky Německo o udělení řidičského oprávnění v České republice, je na žadateli, aby prokázal podle § 82 odst. 1 písm. d) zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích, že má nebo měl v době podání žádosti na území České republiky přechodný pobyt, který ve smyslu § 2 písm. hh) zákona o provozu na pozemních komunikacích trvá nebo v době podání žádosti trval alespoň 185 dnů.
(Podle rozsudku Krajského soudu v Plzni ze dne 31. 10. 2012, čj. 57 A 5/2011-55)
Věc: T. T. proti Krajskému úřadu Plzeňského kraje o řidičské oprávnění.

Žalobce [občan Spolkové republiky Německo (dále „SRN“)] podal ke správnímu orgánu I. stupně České republiky žádost o udělení řidičského oprávnění skupiny „B“. Řízení bylo ukončeno rozhodnutím, na jehož základě žalobce převzal řidičský průkaz skupiny „B“.
Správnímu orgánu I. stupně byla později prostřednictvím Ministerstva dopravy a žalovaného postoupena žádost Úřadu zemského rady Mühldorf am Inn, SRN a Spolkového úřadu pro motorová vozidla a řidiče (Kraftfahrt-Bundesamt) ve Flensburgu, SRN, o prověření udělení řidičského oprávnění žalobce, neboť v době udělení řidičského oprávnění na území České republiky měl obvyklé bydliště ve smyslu směrnice Rady 91/439/EHS o řidičských průkazech, v SRN.
Žalovaný provedl u správního orgánu I. stupně kontrolu, v rámci které uskutečnil prohlídku objektu, kde se měl žalobce zdržovat při pobytu v ČR. Zjistil, že objekt není přizpůsoben k ubytování osob, část je delší dobu v rekonstrukci a část je pronajata za účelem prodeje zboží. Z vyjádření Policie ČR, Oblastního ředitelství služby cizinecké policie Plzeň, Inspektorátu cizinecké policie Plzeň (dále „Policie ČR“), majitele předmětné budovy F. K. a dalších osob bylo zjištěno, že se v budově dlouhodobě nezdržovali žádní cizí státní příslušníci. Policie ČR správnímu orgánu I. stupně sdělila, že žalobce nemá v evidenci Policie ČR povolen žádný druh pobytu na území České republiky. Zda se v současné době zdržuje na území České republiky a na jaké adrese, není známo.
Správní orgán I. stupně na základě uvedeného nařídil obnovu řízení o udělení řidičského oprávnění a vydání řidičského průkazu žalobci.
Správní orgán I. stupně v rámci obnoveného řízení žádosti o udělení řidičského oprávnění skupiny „B“ nevyhověl. K odvolání žalobce bylo toto rozhodnutí rozhodnutím žalovaného zrušeno a věc vrácena k novému projednání s tím, že bude žalobce uvědomen o tom, že je jeho žádost v rámci obnoveného řízení znovu projednávána a on má možnost uplatnit v řízení svá procesní práva, aby měl možnost doložit, že splnil veškeré zákonem stanovené podmínky k tomu, aby mu řidičské oprávnění bylo uděleno.
Zástupce žalobce navrhoval k prokázání, že splnil podmínku udělení řidičského oprávnění uvedenou v § 82 odst. 1 písm. d) zákona
Nahrávám...
Nahrávám...